Engellilere Akıllı Telefon Ve Tabletle Din Eğitimi
Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı’nda düzenlenen 11 ülkeden 150 akademisyen ve konu uzmanının katıldığı Engelliler Din Eğitimi, Metot ve Hizmetleri Çalıştayı’nda önemli kararlar alındı. Beş engel grubunda oluşturulan sınıflardaki çalışmalara ilgili engel grubundan birer engelli ile yakını da katıldı.
Üç gün süren çalıştayın 17 maddeden oluşan Sonuç Bildirgesi Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağırıcı tarafından açıklandı. Bildirgede engelli bireylerin din eğitimi ile ilgili olarak akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazlar için uygulamalar tasarlanması gerektiğinin altı çizildi. Ayrıca, engelli bireylere yönelik manevi etkinlikler kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Umre ve Hac imkanı sağlanması gerektiği vurgulandı.
“PARİS’TEKİ TERÖR SALDIRISINA ORTAK KINAMA”
Diyanet İşleri Başkanlığı, Bağcılar Belediyesi ve Engelsiz Dünya Platformu Koordinasyonunda; Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Türkiye Sakatlar Konfederasyonu ve Necmettin Erbakan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen “Uluslararası Engelliler Din Eğitim Metot ve Hizmetleri Çalıştayı”nın engellilerin din eğitimi konusunda ilk defa yapıldığına dikkat çeken Başkan Çağırıcı, emeği geçenlere teşekkür etti. Çağırıcı, alınan kararların bir bölümünün genelgeyle hayata geçirilebilecek kararlar olduğunu, bir kısmıyla ilgili kanuni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Dr. Sare Davutoğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı Çalıştay’ın ikinci gününde Paris’teki terör saldırısının kınandığını hatırlatan Çağırı, önemli kararların alındığı Sonuç Bildirgesi’ni okudu.
“ENGELLİLERİN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRACAK ÖNEMLİ KARARLAR ALINDI”
Bildirgede engelli bireylerin din eğitimi konusunda günümüzde sık kullanılan akıllı telefon ve tablet gibi taşınabilir cihazlarda kullanılabilecek uygulamalar tasarlanması gerektiği vurgulanırken, işitme engellilere yönelik Türk İşaret Dili ile temel Dini Bilgiler, Hac ve Umre Rehberi, İlmihal, Kur’an-ı Kerim Meali, Elif Cüzü gibi konulara interaktif çalışmalarda yer verilmesi gerektiği anlatıldı.
Bildirge öne çıkan diğer maddeler ise şunlar oldu:
– Engelli bireylere yönelik dini ve manevi hizmetler evrensel, insani ve hukuki bir haktır. Bireylerin bu hakka erişiminin sağlanması için gerekli hukuki ve yapısal düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerekmektedir. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB), Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Diyanet İşleri Başkanlığı (DİB) ilgili kanunların çıkarılmasında takipçi olmalıdır.
– Engellilere din eğitimi verecek öğreticilerin hem ilahiyat hem özel eğitim alanında yetkinlik sahibi olmaları gerekmektedir. Bu konuda ihtiyaç duyulan düzenlemeler YÖK ve Üniversiteler tarafından yapılmalıdır. İlahiyat fakültelerine özel eğitim dersleri konulmalıdır.
– İşitme engelli okullarında görev yapan DKAB (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) öğretmenlerine, Türk İşaret Dili bilme zorunluluğu getirilmelidir.