Çalıştay’da Mültecilerin Durumu Masaya Yatırıldı
Marmara Belediyeler Birliği ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin ortaklaşa düzenlediği “Kent Mültecileri Hizmette Belediyelerin Rolü Çalıştay’ı Sürmeli Oteli’nde düzenlendi.
İstanbul Vali Yardımcısı Haluk Nadir açılışta yaptığı konuşmada ülkemizde bulunan Suriyelileri mültecilerin henüz resmi mülteci statüsünde olmadıklarını ifade etti. Mültecilerin geçici koruma statüsünde olduklarını kaydeden Nadir, hükümetin mültecilere yönelik çözüm amaçlı çalışmalar yaptığını kaydetti. Nadir, “İstanbul Valiliği ve yerel belediyeler olarak üzerimize düşeni yapmaya gayret ediyoruz. Yerel belediyelerimiz, sağlık, eğitim ve yardımlarla ilgili kampanyalar düzenliyor ve yardımlar gerçekleştiriyor.” dedi. Mültecilerle ilgili her ay ilgili kamu kurumları ve STK’lar ile birlikte toplantılar yaptıklarını ve alınan sonuçları Başbakanlığa bildirdiklerini belirten Nadir, bir yılda ciddi noktalara ulaştıklarını söyledi. Nadir sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimle ilgili sorunlar çözüldü. Ancak, belediye başkanlarımızın da katıldığı çalışmalarla ilgili koordinasyon tek elden yapılmalı.”
”KAMPLARDAKİ MÜLTECİLERİN İHTİYAÇLARI DAHA KOLAY KARŞILANIYOR”
Mültecilere ulaşım konusunda çalışmalar yapılması gerektiğini de aktara Nadir, Türkiye’de şu an 2,5 milyon mültecinin olduğunu söyledi. Nadir, “260 bini kamplarda bulunuyor. Kamplardaki mültecilerin ihtiyaçları karşılanıyor. Ancak Türkiye genelinde özellikle İstanbul’da onlara ulaşmak zor oluyor. Çocukların ve kadınların istismarı önemli sorun teşkil ediyor.”
Nadir, iki gün sürecek Çalıştay’dan çıkacak önerilerin Başbakanlığa iletileceğini de sözlerine ekledi.
BAŞKAN ÇAĞIRICI: “MÜLTECİLERE YARDIM ELİ UZATIYORUZ”
Bağcılar’da 40 bini aşkın Suriyeli mültecinin yaşadığını hatırlatan Bağcılar Belediye Başkanı ve Marmara Belediyeler Birliği Başkan Vekili Lokman Çağırıcı da onların barınması, iaşelerinin karşılanması ve adaptasyonlarının sağlanması için çalışmalar yaptıklarını söyledi. Eğitim ve öğretimdeki eksikliklerinin giderilmesinde belediyelerin büyük rolü olduğunu aktaran Çağırıcı sözlerini şöyle sürdürdü: “Mülteci kampları hijyenik olarak sığınmacılara cevap verebilmeli. İstanbul’a geçim sıkıntısı yaşadıkları için göç ediyorlar. Sığınmacıların kalıcı veya geçici olma konusu öne çıkıyor. Avrupa’ya yönelen göçmenlerin de orada kalıcı olmak istediklerini görüyoruz. Şu an, sığınmacıların vatanlarına dönebilmesi için uygun ortam görülmüyor.”
“TÜRKİYE OLMASAYDI BİR ÇOK SAHİLE AYLAN BEBEKLERİN CESETLERİ VURURDU”
Suriye’deki Türkmenlerin hava saldırılarından etkilendiğini de hatırlatan Çağırıcı, yeni bir göç dalgasıyla karşı karşıya kalındığını belirtti. Kızılay kanalıyla yardım yapıldığını belirten Çağırıcı, her geçen gün sığınmacılarla ilgili sosyal beklentilerin arttığını söyledi. MBB’nin Göç Politikaları Atölyesi kurmayı planladığını da ifade eden Çağırıcı, “Sorunlara daha kalıcı ve hızlı bir çözüm bulunmalı. Göç Politikaları Atölyesi de bilimsel çalışmaları koordine ederek çözüm oluşturma konusunda ortak çalışmalar yürütmeyi hedefliyor. Valilerle işbirliği içinde projeleri hayata geçirmeyi amaçlıyor. 25 üyenin katıldığı Çalıştay’da Suriyeli mültecilerin durumu değerlendirilecek. Ortak çözüm önerileri geliştirilecek. Eğer, Türkiye olmasaydı bir çok sahile Aylan bebeklerin cansız bedenleri vurabilirdi.”
“50 MİLYONDAN FAZLA İNSANA YARDIM EDİLDİ”
BMMYK İstanbul Saha Ofisi’nden avukat Elif Selen Ay da sunumunda 14 Aralık 1950’de kurulan BM Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin sorumlulukları ve faaliyetleri ile ilgili bilgi verdi. Ay, “Asıl amacımız mültecilerin haklarını korumak. 145 ülke Mülteciler Hukuki Statüsü’ne ilişkin Cenevre sözleşmesine imza atmıştır. Türkiye’de aktif rol oynuyor. 50 milyondan fazla insanın yaşamlarını düzeltmelerine yardım edildi. “ diye konuştu. Ay, vatansızlığın azaltılması, vatansız kişilerin koruması yönünde koruma çalışmaları yapıldığını da kaydederek, “Uluslararası mevzuat 1951’de Cenevre Sözleşmesi’nde yer almaktadır.” dedi. Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Yetki ve Faaliyet Alanları konusunda sunum yapan İstanbul İl Göç İdaresi Müdürlüğü’nden Selçuk Şatana ise, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nu anlattı. Yabancıların ülkeye girişleri ve ikametleri konusundaki çalışmalarla ilgili bilgi veren Şatana, ‘Kanuna göre, hiçbir kimse cezai muameleye tabi tutulacağı, hayatının ve hürriyetinin tehdit altında bulunacağı bir yere gönderilemez” dedi.
Bağcılar Belediyesi Başkan Yardımcısı Kenan Gültürk de yaptığı sunumda Bağcılar Belediyesi tarafından göç olgusu üzerine yerel düzeyde yapılan çalışmaları ve örneklerle dikkat edilmesi gereken konuları dile getirdi. Ayrıca Ankara BMMYK’dan Neşe Kılınçoğlu’nun “Ulusal Yasal Çerçeve Kapsamında Haklara Erişim” adlı sunumundan sonra Doç. Dr. Murat Erdoğan da “Dünyadan İyi Uygulama Örnekleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. İki gün sürecek Çalıştay’ın ilk gününe MBB Genel Sekreteri Cemil Arslan’ın yanı sıra çok sayıda konuk da katıldı.