“Moğolistan ile ilişkilerimizi daha ileriye taşıyacak kararlar aldık”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Moğolistan Cumhurbaşkanı Ukhnaa Khurelsukh, Cumhurbaşkanlığı Külliyesindeki baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, ortak basın toplantısı düzenleyerek açıklamalarda bulundu.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ve heyetini Türkiye’de misafir etmekten büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan’dan Türkiye’ye devlet başkanı düzeyinde yaklaşık 21 yıl aradan sonra gerçekleşen ziyaret vesilesiyle teşekkür etti.
“STRATEJİK ORTAKLIĞIMIZ ORTA ASYA’YA VE DÜNYAYA HAYIRLI OLSUN”
Mevkidaşına, ziyaretinde, hükûmet üyeleri, milletvekilleri, üst düzey bürokratlar, iş insanları, sanatçılar ve basın mensuplarından oluşan kalabalık bir heyetin eşlik ettiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelecek dönemde Moğolistan’a bir ziyarette bulunmak istediğini dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2024’ün iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 55. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, iki ülke ilişkilerini 2004 yılında kapsamlı ortaklık seviyesine çıkardıklarını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugün değerli dostumla ilişkilerimizi daha ileriye taşıyacak kararlar aldık. Stratejik ortaklık tesisine yönelik ortak bildiriyi az önce huzurlarınızda imzaladık. Bu ortaklığın ülkelerimize, ata yurdumuz olan Orta Asya’ya ve dünyaya hayırlı olmasını temenni ediyorum. Bugün ayrıca bakanlıklarımız ve kurumlarımız arasında eğitim, çevre, gençlik ve spor, enerji, ulaştırma gibi muhtelif alanlarda belgeler imzalandı. Bütün bu belgeler, ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirecek ve mevcut iş birliğimizi ileri noktalara taşıyacaktır.”
“TİCARETTE İLK HEDEFİMİZ OLAN 100 MİLYON DOLAR RAKAMINI GEÇTİK”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Moğolistan’ın açıkladığı, mega projeleri de dikkate almak suretiyle inşaat, altyapı, ulaştırma, savunma sanayisi, madencilik, turizm, tarım, hayvancılık ve diğer sektörlere odaklanmayı hedeflediklerini belirtti.
Bu vesileyle şirketlere karşılıklı yatırımlar ve ortak projeleri hayata geçirmeleri için çağrıda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle konuştu: “Ticaret noktasında ilk etapta hedefimiz olan 100 milyon dolar rakamını geçtik. Bu rakamın gerçek potansiyelimizin çok gerisinde olduğunu düşünüyoruz. Bugünkü görüşmelerimizde, ticaretimizi artırıcı tedbirler üzerinde durduk. Münasebetlerimizin belki de en önemli boyutunu teşkil eden tarihî, beşerî ve kültürel ilişkilerimizi derinleştirme kararlılığımızı teyit ettik. 1992 yılından bugüne kayda değer sayıda Moğol öğrencinin Türkiye burslarından istifade etmelerini sağladık. Sayının daha da artması ortak hedefimizdir. Tarihimizin en önemli eserlerinden Orhun Kitabeleri’ni muhafaza altına aldığımız Orhun Müzesi’ni 2008 yılında hizmete sunmuştuk. Bu defa Bilge Tonyukuk Yazıtları’nın korunması için TİKA’nın iş birliğiyle yürütülen müze inşaatını bu yıl içerisinde tamamlamayı amaçlıyoruz.”
GÜNCEL VE BÖLGESEL GELİŞMELER ELE ALINDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugünkü görüşmelerde ikili ilişkilerin yanı sıra Suriye, Filistin ve Ukrayna gibi güncel, bölgesel ve küresel gelişmeleri de ele aldıklarını dile getirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki ülke arasında uluslararası platformlardaki iş birliğinin devamı ile Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası ve bölgesel kuruluşlardaki dayanışmayı güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını da ifade etti.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh ve heyetinin Ankara’da başta TUSAŞ olmak üzere savunma sanayisi ürünlerini incelediğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetin yarın İstanbul’da da Baykar’ı ziyaret ederek temaslarını sürdüreceğini bildirdi.
Ziyaret kapsamında Moğolistan’ı dünyada başarıyla temsil eden Morin Khuur Orkestrası’nın da İstanbul’da bir konser vereceğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Khurelsukh’un güçlü bir gitarist olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, heyetin, Van’ı ziyaret etmek suretiyle 2022 yılında Türk ve Moğol arkeologların çalışmalarıyla keşfedilen İlhanlı hükümdarı Hülagü Han’ın yazlık sarayının kazı alanında incelemelerde bulunacağını da duyurdu.
MOĞOLİSTAN CUMHURBAŞKANI KHURELSUKH: “STRATEJİK ORTAKLIK DÜZEYİNDE İLİŞKİLERİN TESİS EDİLMESİ TARİHÎ NİTELİK TAŞIMAKTA”
Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, Türkiye ve Moğolistan’ın tarihî ve köklü ilişkilere sahip olduğunu belirterek, Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaretten memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
Bunun, Moğolistan devlet başkanlığı olarak 20 yıl aradan sonra yapılan bir ziyaret olduğunu hatırlatan Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, şöyle konuştu: “Moğol ve Türk halkları arasında yeni bir sayfa açarak stratejik ortaklık düzeyinde ilişkilerin tesis edilmesi, tarihî nitelik taşımaktadır. Biz iki ülke arasındaki ilişkilerde yeni bir sayfayı hep birlikte açtık. Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan özgün bir coğrafi konuma sahip Türkiye’yi, Moğolistan’ın üçüncü komşu ülkesi olarak görüyor ve güvenilir bir ortağımız olarak tanıyoruz. Dolayısıyla ülkelerimiz arasında ilişki ve iş birliğimizi istikrarla tüm alanlarda genişletmeyi ve geliştirmeyi amaçlıyoruz.”
“Yaptığımız resmî görüşmenin sonucu olarak Moğolistan ve Türkiye arasında stratejik ortaklık tesis edilmesine ilişkin ortak bildiriye devlet başkanları olarak imza attık” diyen Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, tarafların, farklı alanlarda 10’dan fazla iş birliği belgesi imzaladığını kaydetti.
Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, Türkiye’nin bir ortak olarak Moğolistan’ın dış ticaretinde önemli konuma sahip olduğunu belirterek, bu bağlamda ikili ilişkileri ekonomik anlamda güçlendirmek ve iki ülke ilişkilerinin simgesi olacak, karşılıklı menfaat sağlayacak ortak projeler ve programları gerçekleştirmek amacıyla istişarelerde bulunduklarını söyledi.
Ziyaret kapsamında İstanbul’da düzenlenecek Moğolistan-Türkiye İş Forumu’na her iki taraftan 150’den fazla iş insanının katılım sağlamasının, Moğol-Türk şirketlerinin iş birliği yapmak için son derece istekli olduğunu gösterdiğine değinen Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh, şu ifadeleri kullandı: “İleride de iki ülke arasında karşılıklı menfaat içeren ekonomik iş birliğinin daha da geliştirilmesi, iş insanları ve şirketlerimizin desteklenmesi için bu iş forumlarının önemi büyüktür. Üzerinde anlaşıp mutabık kaldığımız çalışmaların, iki ülkenin kalkınması, refahı ve halklarımızın iyiliği için başarıyla hayata geçirileceğine, ayrıca iki ülke arasındaki ilişkilerin ve iş birliğinin daha da güçleneceğine inancım tamdır.”
TÜRKİYE İLE MOĞOLİSTAN ARASINDA STRATEJİK ORTAKLIK TESİSİNE İLİŞKİN BİLDİRİ VE 10 ANLAŞMA İMZALANDI
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh’un baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından, iki ülke arasındaki anlaşmalar imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında stratejik ortaklık tesis edilmesine ilişkin ortak bildiri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Moğolistan Cumhurbaşkanı Khurelsukh tarafından imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile Moğolistan Yol ve Ulaştırma Bakanlığı arasında işbirliğine ilişkin mutabakat zaptına, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu ile Moğolistan Yol ve Ulaştırma Bakanı Borkhuu Delgersaıkhan imza attı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında sağlık ve tıp bilimleri alanlarındaki anlaşmayı Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile Moğolistan Sağlık Bakanı Munkhsaıkhan Togtmol imzaladı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan Hükümeti arasında eğitim alanında işbirliği anlaşmasını, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin ile Moğolistan Eğitim Bakanı Naranbayar Purevsuren imza altına aldı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında gençlik ve spor alanında işbirliği anlaşmasına, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Moğolistan Kültür, Spor, Turizm ve Gençlik Bakanı Nomın Chınbat imza attı.
Türkiye Cumhuriyeti Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Moğolistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanlığı arasında madencilik alanında niyet mektubu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar ile Moğolistan Dışişleri Bakanı Battsetseg Batmunkh tarafından imzalandı.
Türkiye Cumhuriyeti Sakarya Meydan Muharebesi Tarihî Millî Parkı ile Moğolistan Orhun Vadisi Millî Parkı arasında Kardeş Park Uygulamasına ilişkin mutabakat zaptına, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Moğolistan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Odontuya Saldan imza attı.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile Moğolistan Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Odontuya Saldan, Türkiye Cumhuriyeti ile Moğolistan arasında ormancılık alanındaki işbirliği mutabakat zaptı ile çevre alanındaki işbirliğine ilişkin mutabakat zaptını da imzaladı.
Türkiye Cumhuriyeti Rekabet Kurumu Başkanlığı ile Moğolistan Anti-Tekel Kurumu arasında rekabet politikası alanında işbirliği protokolüne Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle ile Büyükelçi Munkhbayar Gombosuren imza attı.
Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) ile Moğolistan Ulusal Radyo-Televizyon Kurumu arasında işbirliği protokolünü TRT Genel Müdürü Mehmet Zahid Sobacı ile Moğolistan Ulusal Radyo-Televizyon Kurumu Genel Müdürü Gankhuyag Gerel imzaladı.
TCCB