Hamas lideri Heniyye, İsrail’in Gazze’deki saldırılarıyla ilgili görüşmeler için Kahire’de
Hamas’tan yapılan yazılı açıklamada, “Heniyye, Mısırlı yetkililerle Gazze Şeridi’ne yönelik Siyonist saldırıdaki gelişmeler ve diğer birçok dosya hakkında görüşmek üzere Kahire’ye geldi.” ifadelerine yer verildi.
Konu hakkında adını vermek istemeyen Filistinli bir yetkili de AA muhabirine, Heniyye’nin başta Mısır İstihbarat Başkanı Abbas Kamil olmak üzere Mısırlı yetkililerle bir araya geleceğini söyledi.
Görüşmelerde “İsrail saldırılarının durdurulması ve Gazze Şeridi’ndeki ablukanın sona erdirilmesi” konularının ele alınacağını belirten Filistinli kaynak, görüşmelerin, Mısır ve Katar’ın aracılık ettiği Hamas ve İsrail arasındaki esir değişim uzlaşısı için bir başlangıç olabileceğine dikkati çekti.
Mısır makamlarından Hamas liderinin ziyaretiyle ilgili henüz bir açıklama yapılmadı.İslami Cihad Hareketi lideri “esir takasını” görüşmek üzere Mısır’a gidiyor
İslami Cihad Hareketi Genel Sekreteri Ziyad en-Nehale’nin, Gazze’de devam eden İsrail saldırılarını ve esir takasını görüşmek üzere Mısır’a gideceği duyuruldu.
Hareketten yapılan yazılı açıklamada, Nehale başkanlığındaki bir heyetin Mısır’ın daveti üzerine önümüzdeki günlerde Kahire’ye gideceği belirtildi.
Ziyarette, İsrail’in Gazze saldırılarının durması ve esir takası meselesinin ele alınacağı ifade edildi.
Esir takasının, Hamas başta olmak üzere tüm Filistinli grupların üzerinde uzlaştığı “tamamına karşılık tamamı” prensibine uygun olacağı kaydedildi.Filistin Esirler Cemiyeti: İsrail ile muhtemel esir takası yaşlı Filistinlilerle başlayacak
Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kadura Faris, Hamas ile İsrail arasında müzakere edilen esir takasında “İsrail hapishanelerinde aralarında direniş liderliğinden isimlerin de olduğu Filistinli yaşlı esirlerin serbest bırakılması konusunun görüşüldüğünü” söyledi.
İsrail hapishanelerindeki Filistinli esirlerin işlerini takip eden kurumun başındaki isim olan Faris, Ramallah’ta AA muhabirine yaptığı açıklamada, “İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun ‘tüm esirlere karşılık tüm esirler’ prensibi doğrultusunda bir anlaşmayı kabul etmek dışında seçeceği yok.” dedi.
Herhangi bir anlaşmanın uygulanabilmesi için İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi’ne saldırılarının durması gerektiğini vurgulayan Faris, “Taraflar arasında varılan mutabakatın son aşamasında 60 yaşın üzerindeki Filistinli esirler üzerine görüşmeler yapılıyordu. İsrail hapishanelerindeki 120 kadar 60 yaş üstü Filistinli esirin ismini belirledik. Bunlar arasında Filistin liderliğinden önde gelen isimler de var.” diye konuştu.
Faris, belirlenen listede İsrail hapishanelerinde tutulan Filistin direniş hareketlerinin lider kadrolarından “en yaşlı Filistinli esir Nail Barguti (65), Fetih Hareketi yöneticisi Mervan Barguti, Filistin Halk Kurtuluş Cephesi Genel Sekreteri Ahmed Saadat, Hamas yöneticisi Cemal Ebu Heyce ve ilik kanseri hastası Velid Dakka’nın” yer aldığını aktardı.
Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı ayrıca İsrail ile Hamas arasında 2011’de varılan esir takası anlaşması kapsamında serbest bırakılan ancak daha sonra yeniden cezaevine gönderilen Filistinli esirlerin isimlerinin bulunduğu bir liste de hazırladıklarını aktardı.
İsrail ordusunun 15 Aralık’ta “İsrail ordu güçlerinin Şucaiye’deki çatışmalar sırasında 3 İsrailli rehineyi yanlışlıkla öldürdüğünü” açıklamasının ardından çok sayıda esir yakını, Tel Aviv ve Kudüs’te gösteriler düzenlemişti. Esirlerin öldürülmesine tepki gösteren İsrailliler, sosyal medyadan “ateşkes” ve “esir takası” yapılması talebinde bulunmuştu.
İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatına varılmasını görüşmek için İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns’ün 18 Aralık’ta Varşova’da bir araya geldiği bildirilmişti.
İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog, 19 Aralık’ta İsrailli esirlerin serbest bırakılmasını sağlamak için Gazze Şeridi’nde yeni bir “insani ara”ya hazır olduklarını belirtmişti.İsrailli Bakan Ben-Gvir, Gazze’de esir takası için “insani ara” verilmesine karşı çıkıyor
İsrail’in aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, İsrail ve Hamas arasında esir takası yapılması için Gazze Şeridi’nde çatışmalara insani ara verilmesine karşı çıktığını belirtti.
İsrail ve Hamas arasında yeniden bir esir takası anlaşmasına varılması yönünde ilerleme kaydedildiğine ilişkin haberlerin basında yer almasının ardından, Ben-Gvir, X sosyal medya platformundan yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze saldırılarına ara vermeden devam etmesini istedi.
Ben-Gvir, “Artık durma zamanı değil, karar verme zamanı!” ifadelerini kullandı.
İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns’ün, esir takasını görüşmek için 18 Aralık’ta Polonya’nın başkenti Varşova’da bir araya geldiği bildirilmişti.
Tel Aviv yönetiminin, esir takası anlaşması kapsamında çatışmalara “insani ara verilmesini” istediği, Hamas’ın ise saldırıların sonlandırılacağı bir “ateşkes” anlaşmasında ısrar ettiği belirtiliyor.İsrail’in 7 Ekim sonrası Gazze’yi işgalinde son durum
Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme” gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne yoğun hava bombardımanı başlattı.
İsrail, 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.
İsrail’in Gazze Şeridi’ne saldırılarında en az 8 bini çocuk, 6 bin 200’ü kadın olmak üzere, 19 bin 667 Filistinli öldürüldü, 52 bin 586 kişi de yaralandı. Enkaz altında binlerce ölü olduğu bildirilirken, halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı tahrip ediliyor.
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 133’ü karadan işgal sürecinde olmak üzere 465 askerinin öldürüldüğünü duyurdu.
Çatışmalara 24 Kasım’da 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani arada” 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti.
İşgal altındaki Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 302 Filistinli hayatını kaybetti.
İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekim’den bu yana sınırda devam eden çatışmalarda 24 Lübnanlı sivil, 117 Hizbullah mensubu ile 5 İsrailli sivil ve 6 İsrail askeri öldü.
Gazze’de silah zoruyla abluka altında yerinden edilen 1,9 milyon Filistinli, barınma, gıda, temiz su, ilaç ve sağlık hizmetlerinden yoksun şekilde yaşam mücadelesi veriyor.
AA